0

L’alcalde Albert Cobero i el fotograf Josep Juncadella signen un conveni per a la donacio a l’Arxiu Municipal del Fons Fotografia Juncadella

L’alcalde Albert Coberó i el fotògraf surienc Josep Juncadella van signar dijous 9 de setembre un conveni per a la donació a l’Arxiu Municipal del fons documental de l’històric establiment surienc Fotografia Juncadella, que va regentar durant prop de cinc dècades juntament amb la seva dona, Maria Pilar Gómez. Aquest important fons aplega milers de fotografies, negatius, plafons, imatges digitalitzades, CD, DVD, vídeos de temàtica local, llibres i material fotogràfic de gran interès històric.

La donació del Fons Fotografia Juncadella garantirà la preservació d’un material gràfic imprescindible per documentar la història de la vila al llarg del segle XX. A més de les fotografies realitzades pel mateix Josep Juncadella al llarg de la seva llarga vida professional, també s’hi inclouen altres imatges històriques recollides i digitalitzades pel fotògraf surienc i la seva família.

La signatura del conveni va tenir lloc al saló de sessions de la Casa de la Vila, amb la presència de familiars del fotògraf surienc i dels membres de l’equip de govern municipal, el secretari municipal Josep Maria Molins, l’arxiver Albert Rumbo i el tècnic de l’àrea municipal de Cultura, Josep Peramiquel.

En l’acord es preveu que l’espai del vestíbul del Pavelló Municipal d’Esports serà destinat provisionalment a exposar de forma rotatòria una selecció d’aquest fons fotogràfic en plafons, amb un horari periòdic d’obertura al públic i sota el nom ‘Súria, els records d’un poble, de Fotografia Juncadella (1945-2020)’. Alguns d’aquests plafons podran continuar sent utilitzats en les tradicionals exposicions que la família Juncadella organitza des de fa anys a l’antiga seu de l’establiment i altres espais.

L’Ajuntament portarà a terme la classificació, ordenació i descripció de tot el material del Fons Fotografia Juncadella i vetllarà per la seva custòdia i conservació, facilitant la consulta pública en les condicions habituals dels documents que formen part de l’Arxiu Municipal.

En el transcurs de l’acte de signatura del conveni, l’alcalde Albert Coberó va expressar “l’agraïment” de l’Ajuntament de Súria per aquesta important donació i per la llarga trajectòria fotogràfica que Josep Juncadella i la seva família han desenvolupat durant dècades a la vila.

Per la seva banda, Josep Juncadella va recordar etapes i anècdotes de la seva perllongada activitat fotogràfica, i també va manifestar la seva satisfacció perquè el conveni assegura la conservació del fons i la seva disponibilitat per a totes les persones interessades.

En el transcurs de l’acte, l’arxiver Albert Rumbo va remarcar la importància històrica del Fons Fotografia Juncadella, ja que els seus documents permeten recuperar “el dia a dia” de la vida de Súria al llarg de més de mig segle.

L’establiment Fotografia Juncadella va funcionar entre els anys 1959-2000, però la intensa activitat fotogràfica de Josep Juncadella es va iniciar molt abans de l’obertura de la botiga i es va perllongar amb posterioritat.

A més dels reportatges familiars i de les fotografies individuals, Josep Juncadella va deixar constància d’esdeveniments institucionals, festes, actes culturals i esportius, successos, vistes urbanes o paisatges naturals amb una clara vocació de cronista públic. També va preservar i recuperar nombroses imatges històriques que probablement s’haurien perdut sense la seva intervenció.

Aquesta llarga trajectòria va quedar reflectida en el llibre ‘Súria, els records d’un poble. Fotografia Juncadella (1945-2015)’, publicat l’any 2015 per Josep Juncadella amb el suport de la seva família.