0

La 15a Campanya d’Excavacions Arqueologiques acaba a les Guixeres amb noves troballes que amplien l’extensio del poblament del Puig de Sant Pere

Última revisió 05-07-2019 20:23 05/07/2019

La 15a Campanya d’Excavacions Arqueològiques s’ha tancat aquest divendres 5 de juliol a l’Espai Patrimonial de les Guixeres amb una visita de cloenda que ha servit per exposar les principals troballes d’aquesta edició. Els treballs realitzats han permès treure a la llum noves restes d’edificacions al Puig de Sant Pere, refermant la importància d’aquest poblament medieval.

Prop d’una trentena de persones voluntàries han participat en aquesta nova edició de la Campanya, entre alumnes de l’Institut Mig-Món i persones adultes interessades en la recuperació i preservació del patrimoni històric de la vila.

Els treballs d’enguany han estat centrats en el Puig de Sant Pere, a l’entorn de les restes de la torre i altres edificacions que ja havien estat localitzades en anys anteriors. Enguany s’hi han pogut trobar restes d’altres habitatges que configuren un nucli habitat d’una certa importància, construït de forma esglaonada al capdamunt del turó. També han estat trobats diferents fragments de ceràmica.

En la visita de cloenda van participar l’alcalde Albert Coberó, el regidor de Cultura i Via Pública, Miquel Soliva, l’exregidora de Cultura, Montserrat Juncadella, i la directora de l’Institut Mig-Món, Maria Rovira, a més dels alumnes i adults voluntaris, i de representants de les entitats col·laboradores i de la família propietària dels terrenys.

L’arqueòloga Cristina Belmonte, que enguany ha tornat a dirigir els treballs de la Campanya, va remarcar durant la visita de cloenda que el sistema de construcció i la tipologia dels edificis de l’antic poblament del Puig de Sant Pere “no tenen paral·lel conegut” amb altres jaciments arqueològics catalans.

Segons Cristina Belmonte, les troballes d’enguany i de les darreres edicions reforcen la hipòtesi que l’Espai Patrimonial de les Guixeres va acollir el primer poblament de Súria, possiblement datat del segle IX.

La directora dels treballs d’aquesta nova edició també va agrair la participació dels estudiants i de les altres persones participants, que han hagut de treballar enmig de la forta onada de calor d’aquestes darreres setmanes. També va elogiar la delimitació que l’Ajuntament de Súria ha portat a terme en els darrers mesos per protegir les restes del Puig de Sant Pere i de l’església de Sant Pere del Puig.

L’alcalde Albert Coberó va agrair el treball de totes les persones que han fet possible la 15a Campanya d’Excavacions Arqueològiques. Segons el batlle surienc, que havia participat com a estudiant en algunes de les primeres edicions, “esteu col·laborant en el redescobriment de la història de la nostra vila” i en la preservació del seu llegat.

L’Ajuntament seguirà donant suport a la celebració de la Campanya d’Excavacions Arqueològiques en els propers anys, segons va explicar l’alcalde de Súria en el seu parlament.

Per la seva banda, la directora de l’Institut Mig-Món va destacar l’alt valor pedagògic de la Campanya com a mitjà per tal que els alumnes del centre puguin apropar-se a la història local i participar en la recuperació del seu patrimoni. Durant la visita de cloenda, diferents alumnes van descriure els treballs realitzats enguany, en representació dels seus companys i companyes.

La Campanya d’Excavacions Arqueològiques és una iniciativa de l’àrea de Cultura de l’Ajuntament i de l’Institut Mig-Món, amb l’autorització del Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat. En l’edició d’enguany hi ha col·laborat les empreses ICL, Construccions Bagesfran i Samcat Gestió de Residus, les entitats Casal de la Dona i Amics Moto Valls de Torroella, el col·lectiu Els Jubilats de les Guixeres i la família propietària dels terrenys.