0

Agenda d’actes nadalencs a Suria

MÚSICA DE NADAL

 • Dilluns 18 de desembre. Cantada de nadales amb alumnes de l’escola Mare de Déu de Montserrat. A les 15.30 h, a l’Esplai.

 • Dies 18, 19, 20 i 22 de desembre. Cicle d’audicions de l’Escola Municipal de Música. A les 17.30 h, al Petit Auditori de l’Escola Municipal de Música.

 • Dimecres 20 de desembre. Concert ’Il·lusió de Nadal’ amb alumnes de l’Escola Municipal de Música. A les 19.30 h, a la sala d’actes de la Residència Bell Repòs.

 • Divendres 22 de desembre. Concert de Nadal amb la Societat Coral La Llanterna. A les 20.00 h, a l’Esplai.

 • Dimarts 26 de desembre. Concert de Sant Esteve amb la Coral Sòrissons de l’Escola Municipal de Musica. A les 12.00 h, a l’Església de Santa Bàrbara (barri de Salipota).

 • Diumenge 31 de desembre. Concert de Nadal a Coaner (Sant Mateu de Bages). A les 12.00 h, a l’església romànica de Sant Julià de Coaner.

NADAL A LA BIBLIOTECA

 • Dijous 14 de desembre. Demostració d’arranjaments florals de Nadal. A les 16.00 h.

 • Dissabte 16 de desembre. Taller de manualitats per a infants. A les 11.00 h.

FIRA DE NADAL I FIRA D’ENTITATS

 • Diumenge 17 de desembre. Comerços oberts, xocolatada, tallers, parades, inflables, animació, visita del Patge Reial, sorteig, lliurament de premis del concurs d’ambientació nadalenca i altres activitats. Al centre urbà de la vila.

ELS PASTORETS DE SÚRIA

 • Dies 25, 26 i 30 de desembre, i 1, 6 i 7 de gener. Espectacle amb més de cent anys de tradició, basat en el text de Josep Maria Folch i Torres. Música original d’Antoni Malats, interpretada en directe. A les 18.00 h, al Teatre del Foment Cultural.

ACTES RELIGIOSOS

 • Dilluns 25 de desembre. Missa del Gall. A les 00.00 h, a l’Església parroquial de Sant Cristòfol.

 • Dimarts 26 de desembre. Missa de Sant Esteve. A les 11.00 h, a l’Església del Roser (Poble Vell).

 • Dilluns 1 de gener. Missa de Cap d’Any i Solemnitat de la Mare de Déu. A les 12.00 h, a l’Església Parroquial de Sant Cristòfol.

 • Dissabte 6 de gener. Missa de Reis. A les 12.00 h, a l’Església Parroquial de Sant Cristòfol.

CAP D’ANY

 • Diumenge 31 de desembre. Festa Flour Party. A partir de l’1.30 h, al Pavelló Municipal d’Esports Josep Fàbrega i Tort.

SARDANES

 • Dilluns 25 de desembre. Ballada de sardanes amb la cobla Principal de Berga. A les 12.00 h, a la plaça de Sant Joan.

PORTADA DEL PESSEBRE A COANER (SANT MATEU DE BAGES)

 • Diumenge 10 de desembre. Sortida a les 9.00 h des del Pla de la Font.

SÚRIATRASTOS

 • Dissabte 16 de desembre. Celebració del 5è aniversari. Mercat d’intercanvi de joguines, taller infantil i juvenil d’aprofitament de material reciclat i altres activitats. De 9.00 a 13.30 h, a la plaça de la Serradora.

CAVALCADA DE REIS

 • Divendres 5 de gener. Recorregut pel centre de la vila, recepció institucional i parlaments a la Casa de la Vila, visita a l’Església Parroquial de Sant Cristòfol i recepció als infants de la vila. Sortida cap a les 18.00 h des del barri de Salipota.

EXPOSICIÓ

 • Fins al diumenge 14 de gener. ’El segle XIII. Vida i costums a Catalunya’. A Cal Balaguer del Porxo. De divendres a diumenges i festius, d’11.00 a 14.00 h. Dissabtes feiners, també de 16.00 a 18.00 h. L’exposició romandrà tancada els dies 25 i 26 de desembre, i 1 i 6 de gener.

ACTIVITATS NADALENQUES

 • 3r Concurs d’Ambientació Nadalenca de Balcons, Finestres i Façanes. Convocat per l’àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament. Inscripcions fins al dimecres 13 de desembre.

 • Campanya comercial de Nadal i Reis. Convocada per la Unió de Botiguers-Súria Punt Comercial. Fins al dissabte 6 de gener. El sorteig es farà dissabte 13 de gener a les 12.00 h, a la plaça de Sant Joan.

 • Fes d’ajudant dels Reis Mags! Iniciativa de Càritas Parroquial per tal que els infants de famílies desfavorides puguin rebre el seu regal en aquestes festes de Nadal.

AMB LA PARTICIPACIÓ DE:

Ajuntament de Súria, Agrupació Sardanista, Agrupament Escolta i Guia Joan Ros, Amics de Coaner, Associació de Gent Gran de Súria, Biblioteca Pública, Càritas Parroquial, Casal de Joves, Casal de la Dona, Centre Excursionista, Comissió de Festa Major, Comissió Festes i Tradicions, Coral Sòrissons, Escola Mare de Déu de Montserrat, Escola Municipal de Música i AMPA de l’Escola Municipal de Música, Foment Cultural, Joventuts Musicals, ICL, Parròquia de Sant Cristòfol, Residència Bell Repòs, Societat Coral La Llanterna, Unió de Botiguers-Súria Punt Comercial i voluntariat local.


0

Prop d’una quarantena de guanyadors de la darrera edicio de la campanya comercial dels Barris Antics visiten Suria

Prop d’una quarantena de persones procedents de diferents comarques han visitat Súria com a guanyadors de la darrera edició de la campanya comercial ’Barris Antics, molt per descobrir, molt per oferir’. La campanya es va desenvolupar l’estiu passat a Súria i a més d’una trentena d’altres viles i ciutats de Catalunya.

El premi aportat per Súria a la campanya consistia en un circuit pel centre urbà i el mercat, un val de compres als establiments de la vila, el llibre ’Les Caramelles de Súria’, un dinar i visites guiades al Poble Vell, als indrets destacats del Geoparc Mundial Unesco de la Catalunya Central i a la fàbrica de cervesa La Pirata.

Les visites dels guanyadors van tenir lloc els dissabtes 18 de novembre i 2 de desembre. Abans d’iniciar el recorregut, els dos grups van ser rebuts a la Casa de la Vila per l’alcalde Josep Maria Canudas i el regidor de Promoció Econòmica, Jordi Sala, que els van donar la benvinguda i van fer una descripció introductòria sobre Súria, la seva història i les seves tradicions.

Les persones participants en les dues visites provenien de L’Arboç, Besalú, Calafell, Caldes de Montbui, L’Escala, Falset, Juneda, Lleida, Manresa, Mollerussa, Roda de Ter, Sallent, Sant Martí de Tous, La Selva del Camp, Solsona i El Vendrell.

La promoció ’Barris Antics, molt per descobrir, molt per oferir’ se celebra cada any, impulsada per la xarxa Barris amb Projectes i promoguda per la Generalitat, amb l’objectiu de revitalitzar els nuclis històrics i reforçar-los com a punts de referència urbana.

Súria ha participat enguany per segon any consecutiu en aquesta campanya per potenciar i dinamitzar el comerç de proximitat als barris del Poble Vell i Sant Jaume, i contribuir a la difusió exterior de la vila.


0

El darrer ple municipal va aprovar el pressupost municipal per a 2018 sense vots en contra

El darrer ple ordinari de l’Ajuntament de Súria va aprovar inicialment el pressupost municipal per a l’exercici de 2018 amb 8 vots a favor (CiU, ERC i aiS) i 4 abstencions (GIIS i PSC). El nou pressupost municipal se situa en 6.716.444 euros.

L’elaboració del pressupost municipal per a 2018 s’ha vist condicionada per un marc normatiu estatal molt restrictiu per als ajuntaments i una reducció de les transferències de la Generalitat, tal com havia passat en els anys anteriors.

L’equip de govern municipal ha mantingut els criteris de rigor, austeritat i equitat com a grans eixos de gestió del nou pressupost, orientat cap a la redistribució dels recursos disponibles per als serveis a les persones, la promoció econòmica i el manteniment i millora d’equipaments municipals.

Els principals objectius en aquests tres àmbits són els següents:

 • Serveis a les persones. Mantenir els serveis bàsics, principalment en les àrees de Benestar Social, Ensenyament i Cultura, per assegurar uns bons nivells d’oferta i qualitat.

 • Promoció econòmica. Estimular l’activitat econòmica i ajudar a la creació de llocs de treball, mantenint les aportacions a les àrees de Promoció Econòmica i de Turisme.

 • Equipaments municipals. Construcció de nous equipaments municipals, manteniment dels actuals i col·laboració amb els barris.

Les inversions previstes més destacades per a l’any 2018 són les següents:

 • Redacció del projecte de l’edifici de Cal Pau.

 • Reparació de la coberta de l’Església del Roser.

 • Remodelació de les Piscines Municipals (segona fase).

 • Reparació de les baranes del Grup Sant Sebastià.

 • Urbanització del carrer Sant Sebastià (tercera fase).

En el pressupost municipal de 2018 es mantenen les aportacions a l’àrea de Via Pública per conservar en condicions adients els carrers, barris, espais urbans, espais naturals i equipaments.

La partida destinada als pressupostos participatius amb els barris serà de 90.000 euros, la mateixa quantitat que l’any anterior. També continuaran les accions de manteniment i neteja de l’entorn del riu Cardener i la implementació de la campanya de control dels excrements dels gossos a la via pública.

Els principals objectius econòmics del pressupost municipal per a 2018 són els següents:

 • Mantenir l’equilibri econòmic i la solvència de l’Ajuntament, fent possible el pagament a proveïdors en un termini de trenta dies per afavorir l’activitat econòmica a la vila.

 • Garantir la disponibilitat de recursos i la sostenibilitat dels comptes municipals a mitjà i llarg termini.

 • Disposar de recursos corrents per tenir capacitat d’inversió.

 • Absorbir parcialment l’impacte de la disminució dels ingressos provinents de la Generalitat per a la prestació de serveis finalistes, principalment socials i educatius.

 • Preservar el patrimoni municipal i treure’n el màxim rendiment social i econòmic.

Un altre dels grans objectius del pressupost municipal per a 2018 és la reducció de la despesa corrent amb mesures d’eficiència que assegurin la qualitat i la viabilitat dels serveis públics. Un exemple d’aquest criteri de gestió és la reducció del cost de la despesa elèctrica en un 18%.

D’altra banda, s’incrementen les bonificacions i exempcions fiscals, ajuts i facilitats de pagament per als contribuents.

Les principals fonts d’ingressos del nou pressupost seran les aportacions d’altres administracions públiques (26%), l’impost de béns immobles (26%) i les taxes i preus públics (22%).

A més del pressupost per a 2018, el ple municipal també va tractar els següents temes:

 • Aprovar inicialment per unanimitat un dictamen sobre la modificació puntual número 16 de les Normes Subsidiàries de Planejament en l’àmbit de Les Comes.

 • Aprovar per unanimitat un dictamen sobre l’inventari municipal de béns i drets.

El ple es va celebrar amb l’absència d’un membre del grup municipal del GIIS.