0

La primera planta d’El Casinet s’omple en la performance inaugural de l’exposicio ‘Tacte. Art de Greta Riera’, dins de la Festa de Sant Sebastia

La primera planta de l’edifici d’El Casinet del Poble Vell es va omplir dissabte 18 de gener en la inauguració de l’exposició ‘Tacte. Art de Greta Riera’, un dels actes destacats del programa de la Festa de Sant Sebastià d’enguany. Durant la inauguració de la mostra, la pròpia artista va pintar una obra mentre es desenvolupava una actuació del músic surienc Marc Badia, en un format inèdit a la vila.

L’acte va permetre seguir en temps real el procés creatiu complet d’una obra pictòrica, en un ambient especial per les cançons interpretades per Marc Badia. Posteriorment, l’obra va ser sortejada entre les persones assistents, amb la col·laboració de la Unió de Botiguers-Súria Punt Comercial.

Aquesta és la primera exposició a Súria de Greta Riera, llicenciada en Balles Arts i especialitzada en Conservació i Restauració d’Arts i Béns Patrimonials per la Universitat de Barcelona. La mostra aplega obres que tenen el cos humà com a protagonista, i es podrà visitar fins al proper 22 de març a Cal Balaguer del Porxo i El Casinet en el següent horari: de divendres a diumenges i festius, d’11.00 a 14.00 h, i dissabtes feiners, també de 16.00 a 18.00 h.

Al final de l’acte inaugural, l’alcalde Albert Coberó va felicitar Greta Riera i Marc Badia per “l’espectacularitat” de la performance i va animar tothom a seguir participant en els actes del programa de Sant Sebastià.

La inauguració de l’exposició ‘Tacte. Art de Greta Riera’ ha estat el primer acte cultural que es desenvolupa a l’edifici d’El Casinet des de les recents obres de millora que hi han tingut lloc en els darrers mesos.

En aquest sentit, el regidor de Cultura i Via Pública, Miquel Soliva, va explicar que aquesta actuació tindrà continuïtat per convertir aquest equipament municipal en “un espai polivalent” que contribueixi a la dinamització del Poble Vell.

D’altra banda, el president de la Unió de Botiguers, Enric Fàbrega, també va expressar la satisfacció d’aquesta entitat per haver col·laborat en l’acte inaugural de l’exposició i per la important assistència registrada.

La Festa de Sant Sebastià viurà el seu dia central aquest dilluns 20 de gener, amb la galejada dels Trabucaires del Tro Gros (9.45 h), la missa de renovació del Vot de Poble (11.00 h), la posterior cercavila pel centre de la vila, una ballada de sardanes amb la Cobla Súria (12.30 h) i la primera representació del musical ‘Xocwitch. La bruixa d’Edimburg’ al Teatre del Foment Cultural (18.00 h).


0

Les intervencions arqueologiques a les Guixeres es converteixen en un dels eixos destacats de la Festa de Sant Sebastia

La recuperació del patrimoni històric de Súria és un dels eixos de la Festa de Sant Sebastià d’enguany, especialment en l’àmbit de l’Espai Patrimonial de les Guixeres. El pregó festiu i la visita patrimonial, dos dels actes destacats del programa, han estat dedicats a les actuacions realitzades en aquest espai a través de la Campanya d’Excavacions Arqueològiques.

El pregó de la Festa de Sant Sebastià va omplir el saló de sessions de la Casa de la Vila, divendres 17 de gener. L’arqueòloga Cristina Belmonte i l’estudiós surienc Albert Fàbrega hi van destacar la importància de les actuacions de recuperació del patrimoni realitzades en les diferents edicions de la Campanya.

Segons Cristina Belmonte, les intervencions arqueològiques a les Guixeres s’han convertit “en un referent” a Catalunya per la importància del jaciment, el suport institucional i la participació d’estudiants, entitats, empreses i altres persones interessades en la recuperació del patrimoni.

L’arqueòloga manresana, codirectora dels treballs de les darreres edicions de la Campanya, va explicar que el jaciment medieval de les Guixeres és “un dels més complexos que he excavat mai”. L’anàlisi de les restes descobertes fins ara mostren que es tractava d’un poblament important, basat en l’explotació del guix i que es va mantenir especialment actiu entre els segles X i XIII, abans del desenvolupament urbà del Poble Vell.

Malgrat això, Cristina Belmonte va manifestar que el jaciment encara planteja importants incògnites que s’intentaran esbrinar en les properes edicions, especialment a l’entorn de les restes de la torre del Puig de Sant Pere.

Per la seva banda, Albert Fàbrega va parlar de la Campanya d’Excavacions Arqueològiques com una iniciativa “insígnia” de les actuacions culturals de l’Ajuntament de Súria. Tot i que les Guixeres són actualment el jaciment arqueològic més important de la vila, l’estudiós surienc va comentar que “hi ha moltes altres intervencions que un dia o altre s’hauran de fer”.

En el transcurs de l’acte, l’alcalde Albert Coberó va manifestar que la Campanya d’Excavacions Arqueològiques mostra que els esforços coordinats generen “resultats òptims”. El batlle surienc va refermar que el compromís de l’Ajuntament per aquesta iniciativa es mantindrà en els propers anys.

Tant l’alcalde de Súria com la regidora d’Ensenyament, Turisme, Participació i Festes, Alba Santamaria, van convidar tothom a participar en els actes de la Festa de Sant Sebastià i van agrair el treball de les persones que l’han fet possible.

Visita patrimonial a l’Espai Patrimonial de les Guixeres

Prop d’un centenar de persones han participat aquest diumenge 19 de gener en la visita patrimonial de la Festa de Sant Sebastià d’enguany a l’Espai Patrimonial de les Guixeres, amb el guiatge de l’estudiós surienc Albert Fàbrega. El recorregut de la visita ha passat pel Puig de Sant Pere i per Sant Pere del Puig, on es troben les restes de la torre i de l’església medieval de les Guixeres, respectivament.

En el transcurs d’aquesta visita, Albert Fàbrega ha reiterat que  el jaciment arqueològic de les Guixeres és “molt gran i molt potent”.

Com en anteriors edicions de la visita patrimonial, les persones participants han rebut un quadern monogràfic amb un ampli treball de recerca històrica d’Albert Fàbrega, editat per l’àrea de Cultura de l’Ajuntament.


0

L’exposicio surienca ‘Pedres i barraques’ s’inaugura a la seu de la demarcacio del Col·legi d’Arquitectes, a Manresa

L’exposició surienca ‘Pedres i Barraques. Les construccions de pedra seca’ es podrà visitar a Manresa fins al proper 8 de febrer. La mostra va ser inaugurada dijous 16 de gener a la seu de la demarcació del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya a les comarques centrals, en un acte que va servir per remarcar la importància d’aquestes emblemàtiques construccions.

Aquesta és la primera presentació de la mostra fora de Súria, on es va poder visitar a la sala Cal Balaguer del Porxo entre novembre de 2018 i gener de 2019. L’acte inaugural de l’exposició a Manresa va comptar amb la participació de l’alcalde Albert Coberó i del regidor de Cultura i Via Pública, Miquel Soliva.

L’exposició va ser impulsada per l’àrea de Cultura de l’Ajuntament i produïda per l’empresa especialitzada Molècula, amb la participació de l’estudiós surienc Albert Fàbrega com a comissari i del fotògraf surienc Pascual Robles com a autor de la majoria d’imatges.

La mostra ofereix una panoràmica àmplia sobre la història d’aquestes construccions i la seva importància com a element característic del món agrari, i especialment amb el món de la vinya i el vi.

En el transcurs de l’acte inaugural, el secretari de la demarcació del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya a les comarques centrals, Enric Massana, va expressar la satisfacció d’aquesta institució per la presència de l’exposició a la seva seu.

Per la seva banda, l’alcalde Albert Coberó va agrair l’interès del Col·legi d’Arquitectes per acollir la mostra sobre un tipus de construcció que és “un tret distintiu del nostre territori”. El batlle surienc també va remarcar la important presència de la pedra seca a Súria, on hi ha catalogades centenars de barraques de vinya.

L’acte inaugural es va completar amb una visita guiada a càrrec del comissari de la mostra, Albert Fàbrega.

L’exposició ‘Pedres i Barraques. Les construccions de pedra seca’ a Manresa es pot visitar de dimecres a dissabte, de 18.00 a 20.30 h, fins al proper 8 de febrer a la seu de la demarcació del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya a les comarques centrals (Torre Lluvià, carrer Arquitecte Oms, número 5, Manresa).