0

La 16a Campanya d’Excavacions Arqueologiques treu a la llum noves estances a l’entorn de l’antiga torre del Puig de Sant Pere

La 16a Campanya d’Excavacions Arqueològiques de Súria ha acabat aquest divendres 16 de juliol, després de treure a la llum noves estances i restes d’objectes domèstics a l’entorn de l’antiga torre del Puig de Sant Pere, a l’Espai Patrimonial de les Guixeres. Enguany s’ha reprès aquesta experiència de recuperació patrimonial, després del parèntesi de l’any passat a causa de la pandèmia.

Les troballes d’aquesta nova edició afegeixen noves proves de la importància d’aquest poblament medieval, vinculat a l’explotació del guix, com un dels orígens de Súria. Com en els anys anteriors, la Campanya d’enguany ha estat impulsada per l’àrea municipal de Cultura i l’Institut Mig-Món, amb l’autorització i el suport del Servei d’Arqueologia de la Generalitat.

Aquesta edició ha comptat amb la participació d’una vintena d’estudiants de l’Institut Mig-Món i una desena de col·laboradors adults, sota la direcció de les arqueòlogues Cristina Belmonte i Roser Arcos. La iniciativa ha comptat amb la col·laboració de la família propietària dels terrenys i de les empreses ICL, Construccions Bagesfran i SAMCAT Gestió de Residus.

Enguany, els treballs de la Campanya s’han centrat en el Puig de Sant Pere, que juntament amb les restes de l’església de Sant Pere del Puig i de diferents forns de guix conformen l’Espai Patrimonial de les Guixeres. En el transcurs de la visita de cloenda, l’arqueòloga Cristina Belmonte i alumnes de l’Institut han descrit les troballes d’enguany, que, segons Belmonte, han donat “una nova dimensió” del conjunt arqueològic, que és “més monumental del que semblava a priori”.

En algunes de les noves estances descobertes hi ha elements estructurals, com columnes de suport, restes d’una claveguera i una sitja de més d’un metre i mig de profunditat, que apunten al seu ús com a lloc d’emmagatzematge de queviures. A més de fragments de ceràmica i d’ossos d’origen probablement no humà, també s’hi ha trobat un petit mineral ornamental d’algun estri domèstic.

L’alcalde Albert Coberó i la directora de l’Institut Mig-Món, Maria Rovira, han expressat la seva satisfacció per la represa de la Campanya i han manifestat el seu compromís per donar suport a noves edicions.

El batlle surienc ha felicitat totes les persones participants per la feina feta i el desenvolupament de l’edició d’enguany, que ha estat “molt positiva”. Per la seva banda, Maria Rovira, ha manifestat que “aquesta és una activitat molt bona per als nostres alumnes” perquè estimula el treball en grup i l’estima pel patrimoni.

En la visita també hi ha participat el director dels serveis territorials de Cultura de la Generalitat a la Catalunya central, Lluís Cerarols, que ha qualificat com a “admirable” el treball de recuperació patrimonial realitzat. Cerarols ha encoratjat l’alumnat de l’Institut a mantenir “l’amor i el respecte pel patrimoni que tenim més proper”.

També hi han pres part una representació de la família propietària dels terrenys i altres representants de la corporació municipal. Aquesta nova edició de la Campanya d’Excavacions Arqueològiques es va iniciar el passat 5 de juliol.