0

L’alcalde de Suria participa en l’acte de signatura i presentacio del conveni per construir i finançar el nou col·lector de salmorres

L’alcalde Albert Coberó ha participat aquest dilluns 12 d’abril en l’acte de signatura i presentació del conveni per construir i finançar el nou col·lector de salmorres dels rius Cardener i Llobregat. L’acte ha tingut lloc a les instal·lacions de l’empresa ICL, amb la presència del conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Damià Calvet, del president d’ICL Iberia, Carles Alemán i del director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Lluís Ridao, entre d’altres autoritats.

El nou col·lector estarà enllestit l’any 2025, millorant la qualitat de l’aigua dels rius, reduint els dipòsits salins i garantint una mineria sostenible. La inversió total prevista serà de 110 milions d’euros, dels quals 98 milions seran aportats per l’empresa minera. La construcció serà a càrrec de l’empresa pública Infraestructures.cat.

Aquesta nova infraestructura tindrà una longitud de 122 quilòmetres i es desplegarà per vint-i-dos municipis de les comarques del Bages i el Baix Llobregat, amb una capacitat de transport de 1.683 litres per segon. El desenvolupament del tram entre Súria i Castellgalí tindrà lloc entre els anys 2023-25.

L’acord també servirà per construir una conducció entre Súria i  la depuradora de Manresa, amb l’objectiu d’impulsar aigua regenerada per als usos relacionats amb l’activitat minera i la restauració del dipòsit salí del Cogulló (Sallent), aconseguint que gairebé el 100% de l’aigua utilitzada en els processos d’ICL sigui totalment depurada. En el conveni es determina que el cost d’aquesta infraestructura serà assumit per ICL Iberia.

Aquesta mesura, que comportarà una menor aportació de l’aigua depurada al riu Cardener, es regularà amb l’aigua que s’alliberi dels embassaments de la Llosa del Cavall i Sant Ponç. Això ha comportat que l’ACA hagi establert els mecanismes de compensació per mantenir les garanties d’abastament. En situacions per sota del llindar del 40% de les reserves dels embassaments del sistema Ter-Llobregat, l’ACA podrà suspendre o limitar el subministrament procedent de la depuradora de Manresa.