0

L’Arxiu Municipal rep una donacio de cartells, programes, esqueles i recordatoris

L’Arxiu Municipal de Súria, que forma part del Programa de Manteniment de la Xarxa d’Arxius Municipals de la Diputació des de l’any 2010, ha rebut per part de la Biblioteca Pública de Súria la donació d’una col·lecció de cartells, programes, esqueles i recordatoris.

La donació de cartells i programes ajudarà a completar les col·leccions ja existents a l’Arxiu Municipal i a crear-ne de noves. Es tracta d’uns tres metres lineals de cartells i programes, datats entre els anys 1942 i 2019. Corresponen a esdeveniments i activitats culturals, esportives i socials que durant aquest temps van ser organitzades per les entitats de la vila. En el futur, la seva classificació i consulta permetrà endinsar-se en la història de la intensa vida associativa de la vila en tota aquesta època.

La col·lecció d’esqueles és molt completa i inclou la major part de les que han estat elaborades a Súria des de la dècada de 1950 fins a l’actualitat. Aquestes esqueles, la major part de les quals ja es troben ordenades alfabèticament, ocupen uns dos metres lineals i es troben complementades per un bon nombre de recordatoris de difunts.

Aquesta donació ve a sumar-se a les que l’Arxiu Municipal ha rebut en els darrers anys, entre les quals destaquen les de la fàbrica de Cal Jover, del poeta Salvador Perarnau, de la família Coll-Borrell, del fons fotogràfic de Salvador Vila i Maria Rosa Vers, de l’antic grup de colònies El Corriol, del Centre d’Esports Súria, de la Coral Bell Repòs–L’Esplai i del fons Josep Graells.

D’aquesta manera, l’Arxiu Municipal vol continuar la recuperació i la conservació del patrimoni documental del municipi a través de les donacions de fons que puguin fer els particulars i les entitats de la vila.


0

Suria inicia un curs escolar marcat per l’aplicacio de les mesures de proteccio anti-Covid

El curs escolar 2020-21 s’iniciarà aquest dilluns 14 de setembre a Súria amb 1.005 alumnes als centres d’ensenyament de preescolar, primària i secundària, amb un increment del 4,80% en relació amb el començament del curs anterior. L’Ajuntament de Súria reitera a l’alumnat i a les famílies la necessitat de complir amb totes les mesures de protecció anti-Covid en les activitats que es portin a terme en els centres escolars, i també en els desplaçaments.
L’esmentada xifra és la suma de l’alumnat de les escoles Francesc Macià, Mare de Déu de Montserrat, Fedac, Institut Mig-Món i Escola Bressol Municipal Petit Estel. Es tracta del nombre d’alumnes més elevat dels darrers anys a la vila.

L’aplicació de les mesures de protecció anti-Covid és l’element més destacat d’aquesta tornada a les aules, després de l’impacte del confinament sobre l’activitat docent en els darrers mesos del curs 2019-20.

A més de les habituals actuacions de manteniment que es porten a terme al llarg de l’estiu, la Brigada Municipal d’Obres i Serveis ha realitzat diferents actuacions relacionades amb les mesures anti-Covid als centres escolars, com la instal·lació de dispensadors, mampares, catifes, etcètera.
Els centres d’ensenyament municipals (Escola Bressol Municipal Petit Estel, Escola Municipal de Música i Escola Municipal de Formació d’Adults) també aplicaran les mesures de protecció anti-Covid en totes les activitats docents i serveis de secretaria, incloent-hi la desinfecció d’aules i altres espais.
D’altra banda, la Policia Local farà al llarg del curs escolar el desplegament habitual a la cruïlla de la carretera de Balsareny i la carretera de la Mina a les hores d’entrada i sortida de les classes per facilitar la circulació de vehicles privats.
També es manté la senyalització de les zones d’estacionament limitat ‘Petó i adéu’ a l’entorn de les escoles Francesc Macià, Mare de Déu de Montserrat i Fedac per escurçar  el temps d’aturada de vehicles en els desplaçaments per portar o recollir els alumnes.


0

Suria celebra la Diada Nacional de Catalunya amb l’acte de la Torre i l’obra de teatre ‘Cambo/Companys’

Súria ha celebrat la Diada Nacional de Catalunya amb el tradicional acte d’hissada de la senyera al turó de la Torre i la representació de l’obra teatral ‘Cambó/Companys’. El programa d’actes d’enguany ha estat reduït a causa de l’actual situació sanitària.
L’acte d’hissada de la senyera ha aplegat persones de totes les edats que han escoltat el manifest, llegit per un representant del grup ciclista Anxovaires. Les persones participants han accedit a la Torre a peu o en bicicleta tot terreny BTT, amb sortida des de la plaça de Sant Joan. L’acte ha acabat amb el cant d’Els Segadors i una galejada a càrrec dels Trabucaires del Tro Gros.
El manifest d’enguany ha estat escrit expresament per a l’acte de la Torre per l’exconseller de la Generalitat Jordi Turull i Negre.
El programa de la Diada Nacional de Catalunya a Súria es va iniciar dijous 10 de setembre amb la representació de l’obra ‘Cambó/Companys’, interpretada per l’actor Carles Martínez al Teatre del Foment Cultural, sota la direcció de Frederic Roda. La representació va tenir lloc amb l’aplicació de mesures anti-Covid i aforament limitat.
L’organització del programa commemoratiu de la Diada Nacional de Catalunya a Súria ha anat a càrrec de l’Ajuntament, Foment Cultural i Trabucaires del Tro Gros, amb la col·laboració de l’ADF Defensors del Bosc i penyes ciclistes de la vila.