0

L’acte central de l’Onze de Setembre a Suria reuneix mes de dues-centes persones a la Torre

L’acte central de l’Onze de Setembre a Súria ha aplegat més de dues-centes persones de totes les edats al turó de la Torre, mantenint el nivell de participació dels darrers anys. La commemoració de la Diada ha estat presidida per la reivindicació de l’alliberament dels presos polítics i els exiliats, i la defensa dels drets civils, socials i nacionals.
Les persones participants en l’acte central de l’Onze de Setembre a Súria han arribat a la Torre a peu o en bicicleta. Enguany, la lectura del manifest ha anat a càrrec de Josep Maria Homs en representació de Joventuts Musicals de Súria.

En el manifest es constata que ’avui, avançat el segle XXI, la manca de llibertat i la repressió que estem patint com a país ens empeny solidàriament a tornar a arriscar i a defensar la democràcia, el progrés social, la solidaritat, la pau i el desig de decidir el futur de Catalunya’.

Davant d’aquests ’moments excepcionals’ que viu Catalunya, el manifest fa ’un clam a la concòrdia, a la transversalitat, al compromís amb la no violència’, i també al ’diàleg amb tothom’ i al ’respecte a la diversitat’ per tal de ’consolidar la llibertat de Catalunya’, reclamant l’alliberament dels presos polítics i els exiliats ’en aplicació dels drets humans més fonamentals’.

En el manifest també s’ha recordat el poema ’Cant a la Catalunya Nova’ del poeta surienc Salvador Perarnau.

L’acte de la Torre ha començat amb unes paraules de benvinguda de la regidora de Cultura, Montserrat Juncadella, que també ha agraït el treball de les persones i entitats que han participat en la preparació dels actes de l’Onze de Setembre a Súria.

Durant l’enlairament de la bandera al turó de la Torre, les persones assistents han cantat Els Segadors. Posteriorment hi ha hagut actuacions de la colla castellera Salats, dels Bastoners de l’Agrupació Sardanista i del Tro Gros. L’acte ha acabat amb un esmorzar per a tothom.

A primera hora de la tarda, tres autobusos han sortit de Súria cap a Barcelona amb 165 persones per participar en la concentració de l’avinguda Diagonal. A aquesta xifra cal afegir més d’una vintena de persones que hi ha anat en altres busos i les que s’hi han desplaçat fins a la capital catalana en vehicle particular. El desplaçament en autobús des de Súria ha estat organitzat per Súria per la República.

D’altra banda, la Societat Coral La Llanterna ha participat a Barcelona en la tradicional ofrena floral de la Federació de Cors de Clavé davant l’estàtua a Rafael de Casanova, al barri de l’Eixample.

Celebració de la 19a Trobada de Puntaires de Súria

El programa d’actes de l’Onze de Setembre a Súria ha inclòs la 19a Trobada de Puntaires, que ha tingut lloc a l’entorn de la plaça de Sant Joan. Enguany hi han participat 225 puntaires de diferents comarques, mantenint la xifra de les darreres edicions.

La celebració de la Diada Nacional de Catalunya a Súria es va iniciar a finals de la setmana passada amb el concert d’homenatge a la Nova Cançó ’Ens calen cançons d’ara’ i la inauguració de l’exposició dedicada a l’històric fotògraf Pere Català i Pic a Cal Balaguer del Porxo. Aquesta mostra es podrà visitar fins al proper 4 de novembre en el següent horari:

  • Divendres, dissabtes, diumenges i festius, d’11.00 a 14.00 h.
  • Dissabtes de setembre i octubre, també de 17.00 a 20.00 h. Primer dissabte de novembre, de 16.00 a 18.00 h.

El programa d’actes de l’Onze de Setembre a Súria ha estat organitzat per l’Ajuntament de Súria, amb la col·laboració del Tro Gros, Agrupació Sardanista, Casal de la Dona, Foment Cultural, colla castellera Salats i Unió Ciclista Mig-Món.