0

El conseller de Politiques Digitals i Administracio Publica de la Generalitat presideix les Tocades de Festa Major i recorda les seves arrels surienques

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat, Jordi Puigneró, va presidir les tradicionals Tocades de la Festa Major, que van tenir lloc la nit del diumenge 15 de juliol al davant de la Casa de la Vila. Les Tocades van tornar a ser protagonitzades per la Banda de Música de Cardona, motiu pel qual l’alcalde d’aquest municipi, Ferran Estruch, també va assistir com a convidat a aquest acte, un dels més destacats de la festa surienca.

Jordi Puigneró és l’únic conseller amb arrels familiars surienques en la història moderna de la Generalitat. En aquesta primera visita oficial a Súria des del seu nomenament, el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública també va ser al Poble Vell al llarg de la tarda, acompanyat per l’alcalde Josep Maria Canudas i altres autoritats.

La presència del conseller Puigneró va coincidir amb l’estrena de novetats destacades en les tradicionals Tocades, com la instal·lació d’un escenari i el canvi d’orientació dels músics per tal d’ubicar el públic al llarg del carrer Ernest Solvay, a la manera d’una platea. Aquestes novetats van obtenir una bona acollida i l’assistència a les Tocades va augmentar en relació amb els darrers anys.

Aquesta ha estat la tercera actuació consecutiva de la Banda de Música de Cardona en les Tocades de la Festa Major de Súria. Entre els components de l’agrupació musical cardonina es troben destacats intèrprets suriencs, alguns dels quals van actuar com a solistes en diferents peces.

Al final de les Tocades, la Banda de Música de Cardona va interpretar Els Segadors i nombroses persones del públic van exhibir tires reivindicatives, llaços i ventalls grocs per exigir la llibertat dels presos i els exiliats polítics. Durant tot l’acte també va romandre desplegada a la façana de la Casa de la Vila un domàs en suport dels presos i els exiliats.

En la tradicional recepció institucional a les entitats de la vila, que se celebra al saló de sessions de la Casa de la Vila després de les Tocades, Jordi Puigneró va expressar la seva ’il·lusió’ per visitar Súria com a conseller perquè ’sempre l’he tingut molt present’, fent referència a les seves arrels familiars i als nombrosos records d’infantesa relacionats amb la vila.

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública va felicitar les entitats surienques i l’organització de la Festa Major. Segons Jordi Puigneró, ’les entitats feu país’ i mantenen vives les tradicions.

Per la seva banda, l’alcalde de Súria va agrair la presència del conseller, recordant que un dels seus avis havia estat regidor de l’Ajuntament entre els anys 1964-71. L’alcalde de Súria també va agrair la col·laboració de les entitats de la vila amb l’Ajuntament, el seu treball com a peça bàsica del municipi i ’el molt que heu ajudat a fer pinya i a treballar per la vila de Súria’.

Segons Josep Maria Canudas, ’ens esperen reptes importants a nivell local i també de país’ per tal d’obrir una nova etapa que sigui millor per a tothom. En els seus parlaments, Jordi Puigneró i Josep Maria Canudas van recordar la situació dels presos i dels exiliats polítics, que, segons el conseller, ’haurien de tornar a casa i ser amb les seves famílies’.

Jordi Puigneró també va fer referència a la implantació territorial de la fibra òptica com un dels seus grans objectius com a conseller per tal que sigui una eina de cohesió, modernització i igualtat d’oportunitats.

Segons el conseller, ’aquest Govern ha de continuar fent coses sense oblidar en cap moment que tenim presos polítics i persones exiliades que no tenen llibertat’. Jordi Puigneró va afegir que ’no oblidarem el que significa el mandat de l’1 d’octubre i el mandat del 21 de desembre’ per tal d’avançar cap a la República amb el protagonisme de les institucions i dels municipis.

Abans de les Tocades, el conseller va signar en el Llibre d’Honor de la vila. També va ser obsequiat amb diferents llibres i publicacions de temàtica local.

Entre les autoritats presents a les Tocades també s’hi trobava la directora territorial de Presidència de la Generalitat, a més de regidors i regidores dels diferents grups polítics municipals.

Després de les Tocades, la Banda de Música de Cardona va fer una cercavila pels carrers del centre urbà.